Anne de theatertekst

24/03/2023
20:00
Magdalenastraat 27, 8200 Brugge
Magdalenazaal
Anne de theatertekst
Toneel De Valk

De dagboeken van Anne

Anne Frank en haar dagboeken zijn alom bekend, wereldberoemd eigenlijk. Het achterhuis van het pand langs de Prinsengracht 263 in Amsterdam waar de familie Frank samen met enkele anderen ruim twee jaar ondergedoken leefde, krijgt jaarlijks talloze bezoekers over de vloer.
In 1955 ging het toneelstuk The Diary of Anne Frank van Frances Goodrich en Albert Hackett in première in New York. Het was gebaseerd op de verkorte uitgave uit 1947 van Het Achterhuis. In 1959  olgde de aAmerikaanse verfilming. Ondertussen werden al meerdere toneelproducties gecreëerd op basis van het verhaal van Anne Frank. In 2015 kwam er een Duitse verfilming.

De droom van Anne

In 2014 schreven Jessica Durlacher en Leon de Winter in opdracht van het Anne Frank Fonds in Basel een nieuw toneelstuk. De auteurs baseerden zich hierbij op alle dagboeken en kregen toegang tot het hele archief van het Anne Frank Fonds. ‘Het uitgangspunt van dit project was om de authenticiteit, de waardigheid en de integriteit van Anne’s verhaal volledig te eerbiedigen.’ Anne, de theatertekst is een soort raamvertelling. Anne Frank wilde heel graag schijfster worden. Vanuit dit verlangen vertelt ze hoe haar dagboeken tot stand kwamen vanaf het moment dat ze van haar vader haar eerste dagboek kreeg voor haar 13de verjaardag tot ze in haar verbeelding gepubliceerd worden. We vieren samen met haar nog haar laatste verjaardag voor het onderduiken. Met de gretigheid van een nieuwsgierige puber neemt ze ons en haar denkbeeldige uitgever dan mee naar het onderduikadres en laat ons haar ervaringen daar op een pittige manier meebeleven tot ze verraden en opgepakt worden om uiteindelijk ondervoed en ziek van uitputting te sterven, vermoord door de haat en intolerantie van een misdadig regime. Maar toch werd haar droom werkelijkheid. Anne leeft voort in haar dagboeken.
Ook vandaag is er nog oorlog, zijn er mensen op de vlucht voor vijandige regimes, tiert xenofobie welig, broedt er wereldwijd onverdraagzaamheid en racisme, moeten kinderen opgroeien in hachelijke situaties.

Het verhaal van Anne Frank is nog altijd actueel en houdt de mensheid een spiegel voor. We moeten erin durven kijken!

Auteur : Jessica Durlacher – Leon De Winter

Regie: Marc Mosar

Met o.a. Bieke Becue, Michèle Mosar, Jan Van Nieuwkerke, Katrien Reynaert, Koenraad Vernieuwe,
Thor Sissau, Ben Henau, Michaël Van Calster, Pascale Chavatte, Hansjörg Staelens, Anna Kourtesis,
Kobe Van der Haegen, Martin Bouckaert

Share: